EntenLeeftijd
6 weken
8-9 weken
12 weken
1 jaar
2 jaar
3 jaar
ZiektenHondenziekte

      x

      x    x
    x
Parvo

      x      x      x    x
    x
Leptospirose


      x      x    x    x    x
Parainfluenza


      x      x    x    x    x
Hepatitis      x    x
    x
RabiësKennelhoestRabiës   
    Moet tenminste 30 dagen voor het vertrek naar het buitenland.   
    Elke 3 jaar voor Nederland   
    Jaarlijks voor vertrek naar het buitenland.

Kennelhoest
    Bij verhoogd risico, bvb in pension, cursus of bezoek aan een tentoonstelling.


De meest gebruikte vaccins zijn de onderstaande. Alle vaccins zijn afkortingen.

D – Distemper of hondenziekte
H – Hepatitis of besmettelijke leverziekte
P – Parvo
Pi – Parainfluenza
L – Leptospirose of Ziekte van Weil
R – Rabies of hondsdolheid
KC – Bordetella en Parainfluenza.

Als u twijfelt of uw hond ziek is, bel dan uw dierenarts!


Hondenziekte

Hondenziekte komt het vaakt voor bij jonge honden. De symptomen zijn koorts, ontsteking van de oogleden en het neusslijmvlies, hoesten, diarree en soms aantasting van het zenuwstelsel. Ook komt er soms een verdikking van de hoornlaag op de neus en de voetzolen.
Meestal zijn de dieren erg ziek en er is een kans dat zij, ondanks goede behandeling, overlijden. Doordat er in Nederland jaarlijks wordt gevaccineerd tegen hondenziekte zijn er maar weinig dieren die hierdoor ziek worden. Het virus wordt overgebracht via direct contact tussen twee dieren, zoals het laten snuffelen aan elkaar, of via urine, speeksel of ontlasting.

Leverziekte

Leverziekte wordt veroorzaakt door een virus wat het gehele lichaam schade aanbrengt, met als belangrijkste effect een ontsteking van de lever. De symptomen zijn niet altijd duidelijk waardoor laboratorisch onderzoek nodig is. Het kan bij alle leeftijden voorkomen en soms wordt het dier heel ziek en overlijdt het.

Parvo
Het parvovirus kan een jaar in de omgeving overleven, waardoor er onder jonge honden regelmatig een besmetting plaatsvind.
De symptomen zijn ernstige, bloederige diarree en braken, wat tot uitdroging kan leiden. Ook kan de afweer van het lichaam verslechteren. De behandeling is moeilijk en erg zwaar, waarbij het niet zeker is dat de patiënt herstelt.

Leptospirose

Leptospirose wordt veroorzaakt door een groep bacteriën, leptospiren genaamd. Deze verspreiden zich via urine van geinfecteerde hond, wat op uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water terecht komt. Dit wordt in stand gehouden door muizen en ratten.
Symptomen zijn verminderde eetlust, braken en koorts. In de ergere gevallen uitputting, spiertrillingen, hoesten, diarree, gele slijmvliezen en ernstige nierproblemen. Deze bacteriën zijn ook voor de mens gevaarlijk.

Rabiës

Rabiës is een virus wat het zenuwstelsel aantast, waardoor het dier ander gedrag gaat vertonen. Na het zien van symptomen bij mens of dier is het vrijwel zeker dat deze overlijden.
Bij verdenking dat een dier rabiës heeft, dit dier niet vastpakken, ook niet als het dood is, en melden aan de politie en GGD. Na contact met een wond, goed wassen met veel water en zeep, ontsmetten met jodium en een arts bellen.
Bij een reis naar het buitenland mistens 30 dagen voor vertrek enten.

Kennelhoest

Kennelhoest is een combinatie van bacteriën en virussen. Na intensief contact met andere honden, zoals in een pension, op een tentoonstelling of op een cursus, kan dit zich ontwikkelen. Het droge, hardnekkige hoesten gaat vaak gepaard met kokhalzen en braken. Dit kan enkele weken duren. Het is gewenst om kort voor verblijf in een pension uw dier te vaccineren.