De jonge hond

De opvoeding is het belangrijkst in de eerste vier maanden van het leven van een hond. Het is belangrijk om duidelijk en consequent te blijven voor de hond. Een hond heeft ook zijn eigen plek nodig, die op een vaste en tochtvrijeplek moet staan. Een kist of bench is het handigst, omdat de hond hier ook overdag even in kan worden achtergelaten. Zorg ook voor rust en regelmaat voor een pup.

Voeding

De eerste dagen krijgt de pup meerderekeren per dag eten en moet er altijd vers water beschikbaar zijn.Puppyvoer volstaat voor de meeste honden, maar honden die groterworden dan 20kg, hebben speciaal voer nodig. De dierenarts kan u hierover meer advies geven.

Verzorging

Een complete voeding, hygiënische omgeving, schone ligplaats, goede verzorging van de vacht en regelmatig ontwormen zijn van belang om een mooie vacht te krijgen. Het is beter om vaker de hond te borstelen, om de hond hier aan te laten wennen, dan om de hond te wassen. Er zijn ook vachtsoorten die geplukt of getrimd moeten worden.

Het gebit is erg belangrijk, vanaf drie maanden begint de hond met wisselen van de snijtanden. Drie maanden later is het hele gebit vervangen door blijvende kiezen en tanden.

Entingen

De eerste enting, de puppy enting, vindt plaats als de pup 6 weken oud is, drie weken later volgt er een tussen enting en met 12 tot 14 weken is de laatste enting. Hierna is de enting jaarlijks. De rabiës (hondsdolheid) enting, is nodig als u naar het buitenland gaat met de hond. Deze enting moet minimaal 30 dagen voordat u naar het buitenland gaat, gegeven zijn.

Identificatie

Sinds april 2013 is het verplicht dat uw hond een microchip heeft. Deze chip wordt onderhuids ingebracht als de pup 7 weken en kan worden uitgelezen met een speciale chipreader.